مهمترین نکات و توصیه های بهداشتی برای حفظ سلامتی دانش آموزان
مهمترین نکات و توصیه های بهداشتی برای حفظ سلامتی دانش آموزان
بعد از خانواده، مدرسه مهمترین نقش را در سلامت کودک دارد. کودک ساعات زیادی را در مدرسه بسر میبرد، در آنجا رشد مییابد و تکامل پیدا میکند.
کودکان، سرمایه های اصلی کشور هستند و پرورش آن ها از هدف های اصلی برنامه های توسعه اجتماعی، اقتصادی میباشد. به همین دلیل تامین بالاترین سطح سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کودکان ضروریست.
یکی از عوامل مهم شیوع بیماری های تنفسی و آنفلوانزا، تجمع افراد زیر یک سقف است که این امر در کلاسهای درس، امری بدیهی است بنابراین باید برخی اقدامات پیشگیرانه و کنترلی برای جلوگیری از انتقال بیماری در مدارس و جلوگیری از ایجاد خلل در برنامه عادی کار دانش آموزان در مدارس، انجام شود.
دانشآموزان با رعایت بهداشت فردی، نقش بسزایی را در حفظ بهداشت محیط در مدارس و ارتقاء سطح سلامت جامعه دارند.
* دانش آموزان باید فرا بگیرند، قبل از تغذیه حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویند.
* مدرسه را خانه دوم خود بدانند و آشغال خود را در سطل زباله بیندازد.
*اگر به بچهها پول میدهید به آنها توصیه کنید تا مواد غذایی مناسبی را تهیه و از دست فروشان خرید نکنند. و مواد خوراکی را بخرند که دارای بسته بندی، مهر استاندارد و نشانی محل کارخانه باشد.
*به کودک خود یاد دهید به راحتی مشکلات خود را بیان کند؛ به طور مثال برای رفتن به توالت خجالت نکشد و به معلم خود بگوید.
*در هنگام استفاده از سرویس های بهداشتی مدرسه نکات بهداشتی را رعایت کرده و قبل و پس از استفاده دست های خود را با آب و صابون بشویند.
برای حفظ سلامتی دانش آموزان به انها بگویید قبل از تغذیه دستان خود را بشویند.
* از دستمال و لیوان و دیگر وسایل شخصی خود استفاده نماید.
* اصول درست نشستن و درست ایستادن را به فرزندانتان آموزش دهید تا از بروز بد شکلی های اندام در آینده جلوگیری شود.
* برای حفظ سلامتی دانش اموزان به آنها توصیه کنید که هنگام عطسه و سرفه کردن، با دستمال جلوی بینی و دهان خود را بگیرد.
* از او بخواهید در زنگ تفریح بازی کند و تغذیه خود را بخورد.
* فرهنگ تغذیهای سالم را به او آموزش دهید؛ از مصرف مواد خوراکی کم ارزش مانند پفک خود داری کنید. تنقلاتی مثل مغزهای گیاهی و خشکبار و میوه را به عنوان میان وعده در اختیار او قرار دهید. نباید مصرف تنقلات کارخانهای و خرید از دستفروشها عادت دانشآموزان شود.
برای حفظ سلامتی دانش آموزان به آنها میان وعده های سالم بدهید.
* خوردن صبحانه و ورزش کردن دو فعالیت مناسب برای بالا بردن سطح توانمندی کودکان در محیط های آموزشی است؛ از آنها غافل نشوید.
* اگر عادات بدی از قبیل مکیدن انگشت، جویدن ناخن و… دارد، به طور غیر مستقیم این عادت را ترک دهید؛ مثلا دستهای او را بگیرید و نوازش کنید.
* مراقب باشید که ارتباط نزدیک تعداد زیادی دانشآموز در مدرسه باعث انتقال بیماریهایی مثل آسم، شپش، سرماخوردگی و آنفلوانزا میشود.
*دانش آموزان صبح ها قبل از رفتن به مدرسه، حتما صبحانه بخورند تا برای فراگیری درس ها انرژی داشته باشند.
*خواب و استراحت کافی داشته باشند، شب ها زود و به موقع بخوابند تا بتوانند صبح ها به موقع از خواب بیدار شوند و با نشاط باشند.
* برای حفظ سلامتی دانش اموزان به آنها توصیه کنید که در هنگام آب خوردن، از لیوان شخصی استفاده کنند و در صورت نداشتن لیوان، قبل از خوردن آب ، دستهای خود را بشویند. دانشآموزان به این نکته توجه کنند که نباید هنگام آب خوردن دهان خود را به شیر اتصال دهند.
*برنامه روزانه باید طوری باشد که ورزش و حرکات ورزشی انجام دهند. بازی و فعالیت بدنی برای کودکان مثل اکسیژن برای ادامه حیات است و سبب رشد و تقویت سلامت روحی و جسمی آنها می شود.
* برای حفظ سلامتی دانش آموزان به آنها آموزش دهید تا همیشه مقداری دستمال کاغذی همراه خود داشته باشند.
یکی از مزیت های همراه داشتن دستمال کاغذی این است که موقع سرفه و یا عطسه، جلوی دهان و بینی خود را با آن می گیرند و از پخش انواع میکروب ها در هوا و بیمار شدن دیگران (در صورتی که کودک مریض باشد) جلوگیری می کنند.
* برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای واگیردار، پیش از ورود کودکتان به مدرسه، برنامه واکسیناسیون او را کامل کنید. در صورت ابتلا به این بیماریها، او را از رفتن به مدرسه منع کنید.
تمام واکسن های کودک خود را سر موقع بزنید. اگر کودک تمام واکسن هایی که برای او مشخص شده است سر موقع تزریق کند (مثل واکسن سه گانه یا سرخک و …)، در برابر بسیاری از بیماری ها مصون می ماند. اگر برخی واکسن ها را دوباره تزریق نکنیم، ممکن است که این بیماری برگردد و فرد را مبتلا کند .
* قوانین مدرسه را بشناسند و به آن احترام بگذارند.
* برای بهداشت فردی خود اهمیت قائل شوند و حداقل دو باردر هفته حمام کنند، موهای خود را مرتب نگه دارند، جوراب های خود را مرتب بشویند و با ظاهری آراسته به مدرسه بروند.
* به منظور حفظ سلامت پاها از کفش مناسب سن و فصل استفاده کنند.
* اگر برای حمل کتاب های درسی از کوله استفاده می کنند، برای جلوگیری از صدمه به ستون فقرات، از کوله هایی که در دو طرف بند دارند، استفاده کنند و وزن کوله را از ۱۰ درصد وزن بدنشان سنگین تر نکنند.
* در برنامه های بهداشتی مشارکتی شرکت کنند و با گروه های بهداشتی در مدرسه مانند بهداشت یاران همکاری نمایند.
* در صورت بروز هر گونه آسیب و صدمه در مدرسه به مربی بهداشت یا مسوولان مدرسه مراجعه کنند.